Krant van Blankenberge | Cultuur & Toerisme
Brel terug in Blankenberge Blankenberge: 02/08/2017 Brel terug in Blankenberge De prille Blankenbergse cultuurvereniging Belle Epoque brengt deze maand een ode aan Jacques Brel. Het optreden waarbij de mooiste liedjes van de Belgische zanger, componist en tekstschrijver de revue passeren gaat door op de Belgium Pier.

De cultuurvereniging Belle Epoque die vorig jaar reeds uitpakte met een aantal opmerkelijke concerten in de Sint-Rochuskerk laat opnieuw van zich horen. Dit keer zijn ze er in geslaagd om niemand minder dan Arnaud Askoy te strikken. De Franse zanger, look-a-like en vurige aanbidder van Jacques Brel, weet als geen ander de in 1978 overleden zanger terug tot leven te brengen.

Lees verder
Blankenberge: 07/08/2017 Gratis openluchtcinema op het strand Gezellig op het strand een filmpje meepikken het kan op donderdag 10 augustus ter hoogte van de Vuurtoren te Blankenberge. Het strand naast het Oosterstaketsel vormt op die dag opnieuw het zomers decor voor de openluchtcinema van CinéBib. Gratis openluchtcinema op het strand van Blankenberge

Het Cinébib-event, een initiatief van de bibliotheek, is ondertussen al aan de vijfde editie toe. Net als voorgaande jaren is er zowel in de namiddag als 's avonds een gratis filmvertoning.

Lees verder
The Gibson Brothers Blankenberge: 19/07/2017 Het Witte Paard blijft fascineren Het Witte Paard in Blankenberge die vorig jaar 80 kaarsjes mocht uitblazen heeft na al die jaren van entertainment nog niets van haar charme moeten inboeten. Meer nog, tijdens de maanden juli en augustus pakt de revuetempel opnieuw uit met een zomershow om U tegen te zeggen. Wij mochten afgelopen zaterdag de nieuwe productie bijwonen en zagen dat het goed was!

Akkoord, een avondje amusement, met toegangsprijzen gaande van 37, 39 en 42 euro, is niet goedkoop. Tel daarbij nog een aantal drankjes en hapjes en je bent met een gezelschap algauw een flinke hap uit je vakantiebudget kwijt ... maar je krijgt er dan ook heel wat voor terug. Het Witte Paard heeft kosten nog moeite gespaard om opnieuw te kunnen uitpakken met een affiche vol talent dat een spetterende show brengt waarbij de titel 'Fascination' zeker de lading dekt. Kortom, de zomershow 2017 voldoet wat ons betreft aan alle verwachtingen om een ruim publiek te kunnen bekoren.

We lichten graag een tipje van de sluier op ...

Lees verder
Nieuwe generatie boulesverkopers in de maak Blankenberge: 17/07/2017 Nieuwe generatie boulesverkopers in de maak Erfgoedcel Kusterfgoed zet deze zomer met het project 'Zoet, zout en zand' de eetcultuur op het strand in de kijker. Bedoeling is de culinaire strandtradities doorgeven aan de volgende generatie. Om de daad bij het woord te voegen organiseerde de erfgoedcel een workshop 'hoe word ik een échte boulesverkoper'.

Tot op heden worden er in onze badstad tijdens het zomerseizoen verse Berlijnse bollen gemaakt om aan de man te brengen op het strand. Samen met De Haan en Wenduine is Blankenberge daarmee één van de weinige kustgemeenten waar je deze culinaire traditie nog terugvindt.

Lees verder
Werner Sarlet exposeert een halve eeuw Blankenberge: 16/07/2017 Werner Sarlet exposeert een halve eeuw In het CC Oud Stadhuis van Blankenberge zijn momenteel schilderijen te zien van Werner Sarlet. Het is de afsluitende tentoonstelling van de meer dan 50-jarige carrière van de kunstschilder. Werner Sarlet is vooral bekend om zijn heel eigen naar surrealisme neigende stijl.

Werner Sarlet is in Blankenberge geen onbekende. Hij was in onze stad jarenlang docent plastische kunsten, wetenschappelijk tekenen en modetekenen. Tijdens de zomermaanden, en dit sinds 1967, was hij een vaste exposant in het CC Oud Stadhuis.

Lees verder
Fotoclub Blandia exposeert Blankenberge: 05/07/2017 Fotoclub Blandia exposeert Vanaf vandaag tot en met volgende week woensdag 12 juli stellen zeven leden van de fotoclub Blandia samen met de winnaar van de fotowedstrijd Carnaval Fotogeniek 2017 een aantal werken tentoon in het CC Oud Stadhuis.

De samenwerking kwam toevallig tot stand tijdens de proclamatie van Carnaval Fotogeniek waarbij de heer Jan De Landsheer al winnaar uit de bus kwam en daarmee een geldprijs en een week lang expositieruimte in de wacht kon slepen. De tweede en derde prijs gingen respectievelijk naar Jan Otte en Freddy Standaert van de fotoclub Blandia. De heren fotografen kwamen al vlug overeen om een gezamenlijke fototentoonstelling op poten te zetten.

Lees verder
Nick Ervinck Blankenberge: 03/07/2017 Blankenberge kiest met Nick Ervinck voor hedendaagse kunst Blankenberge neemt in 2018 als enige kustgemeente niet langer deel aan de kunsttriënnale Beaufort. De stad neemt het heft in eigen handen en pakt reeds deze zomer uit met een eigen tentoonstelling rond de gerenommeerde kunstenaar Nick Ervinck. Met dit uitzonderlijk cultuurproject wil Blankenberge zichzelf op de culturele zomerkaart zetten van onze kust.

De in 1981 in Roeselare geboren kunstenaar Nick Ervinck wordt door de vakpers bestempeld als een aanstormend internationaal kunsttalent. Naast digitale prints, video's en tekeningen maakt de kunstenaar vooral futuristische sculpturen die hij ontwerpt op de computer. Daarnaast combineert hij ook 3D-printing met handwerk.

Lees verder
Get ready for Beachland 2017 Blankenberge: 26/06/2017 Get ready for Beachland 2017 Beachland komt deze zomer voor het negende jaar op rij naar onze stad. Twee dagen, op zaterdag 8 en zondag 9 juli, wordt het strand van Blankenberge en De Haan-Wenduine omgetoverd tot een mega dance beach festival met verschillende podia verdeeld over vijf stages per dag!

Met je voeten in het zand en een lekker drankje in de hand luisterend naar je favoriete muziek, dit met zicht op een betoverende zonsondergang ... hoe idyllisch kan het zijn? Beachland is al jaren het grootste dance festival aan zee en werd daarvoor beloond met de award beste Festival Locatie. Dankzij een sterke verankering met de Belgische dj's, muziek en publiek heeft Beachland slechts één doel, namelijk u een wervelend feest bezorgen.

Lees verder
Tour des Arts Blankenberge: 26/06/2017 Tour des Arts De BlaZuin, het cultureel samenwerkingsverband tussen De Haan, Blankenberge en Zuienkerke, pakt uit met een uniek project: een artistieke fietskaart die de zomerse kunst- en cultuursites in de drie gemeenten verbindt.

De 'Tour des Arts' moet inwoners en toeristen aanzetten om al fietsend kunst en cultuur in de regio te ontdekken. De fietskaart, gepromoot met een aantrekkelijke affiche en een infofolder, is gratis te verkrijgen in de toerisme- en cultuurdiensten.

Lees verder
Blankenberge: 04/06/2017 Blankenberge exposeert op verschillende locaties Wie binnenkort een gaatje vindt in zijn of haar drukke agenda moet beslist eens de tijd nemen om de drie nieuwe tentoonstellingen die momenteel lopen in Blankenberge eens te bezoeken. Vrijdagavond openden ze kort na elkaar één voor één hun deuren. Wij van de Krant van Blankenberge gingen alvast eens een kijkje nemen. Zicht op Blankenberge

De tentoonstelling die om 18:00 uur de spits mocht afbijten vrijdagavond 2 juni was die van de 'Lokale Kunstenaars' in de nieuwe exporuimte De Meridiaan die zich situeert op het gelijkvloers van het CC Casino.

Lees verder
Zoet, zout en zand, ... recept voor een lekkere dag aan zee Blankenberge: 01/06/2017 Zoet, zout en zand, ... recept voor een lekkere dag aan zee Elke zomer zet de erfgoedcel Kusterfgoed een stukje immaterieel kusterfgoed in de kijker. Het centraal thema deze zomer is 'eetcultuur op het strand'. Een Berlijnse bol, een ijsje of een warm geworden limonade met een in het zand gevallen boterham, het zijn stuk voor stuk herkenbare hapjes die menig toerist met de Belgische kust verbindt.

Reeds decennialang komen toeristen naar zee om aan het strand te vertoeven, de gezonde zeelucht in te ademen én een lekker hapje te eten. Het familierecept voor deze kustlekkernijen wordt vaak van generatie op generatie doorgegeven. Deze zomer wil Kusterfgoed deze culinaire tradities documenteren en in de kijker zetten.

Lees verder
Retrospectieve Rudi Pillen Blankenberge: 27/05/2017 Retrospectieve Rudi Pillen De stad Blankenberge brengt vanaf eind augustus een eerbetoon aan Rudi Pillen met een retrospectieve. De kunstenaar overleed in 2014 op 83-jarige leeftijd in onze badstad en liet een indrukwekkend oeuvre na. De groots opgezette tentoonstelling zal zijn meest kenmerkende werken samenbrengen.

Het omvangrijk oeuvre van Blankenbergenaar Rudi Pillen (1934-2014) bestrijkt een periode van 50 jaar. In zijn werk, dat evolueerde van expressionisme naar abstrahering, stond de mens centraal. Ook zijn verblijf in Afrika had een grote impact op zijn kunstwerken, iets wat benadrukt wordt door zijn kleurgebruik. Vele schilderijen van Rudi Pillen zijn monumentaal en bijzonder kleurrijk.

Lees verder
Blankenberge: 02/06/2017 Zet je schrap voor een wervelend cultuurseizoen ... Cultuurfunctionaris Sarah Goderis Het Cultuurcentrum Blankenberge heeft de voorbije maanden niet stilgezeten. Met heel veel goesting en passie stelden de medewerkers een ijzersterk cultuuraanbod samen voor het komend seizoen. Theater, comedy, muziek, circus en musical zijn een aantal van de ingrediënten die het publiek de komende wintermaanden een afwissend programma moeten voorschotelen.

De gloednieuwe en tevens, het mag worden gezegd, stijlvolle cultuurbrochure 2017-2018 is ondertussen klaar en op zaterdag 17 juni nodigt het Cultuurcentrum iedereen uit op de feestelijke Seizoenspresentatie waarop het podiumaanbod voor komende wintermaanden zal worden toegelicht. Wij gingen alvast eens langs bij cultuurfunctionaris Sarah Goderis die voor onze lezers graag nu reeds een tipje van de sluier wou oplichten.

Lees verder