Krant van Blankenberge | In de Kijker
Pierre Fourier en zijn Watson lifeboat Blankenberge: 26/05/2017 Pierre Fourier trakteert zichzelf met een historische Watson-lifeboat Pierre Fourier is sinds kort de trotse bezitter van een Watson. De historische lifeboat werd in 1957 door de Royal National Lifeboat Institution voor het eerst ingezet voor de kusten van het Verenigd Koninkrijk. De voormalige reddingsboot, die tijdens de interventies 73 mensenlevens heeft kunnen redden, ligt voortaan te pronken in de haven van Blankenberge.

Onze stadsgenoot Pierre Fourier die begin dit jaar in februari 60 is geworden heeft zichzelf getrakteerd op een we heel origineel 'verjaardagscadeautje', een Watson lifeboat bouwjaar 1956. "Het vaartuig heeft hetzelfde bouwjaar als mezelf, dus dat zit goed", lacht Pierre.

Lees verder
De vergeten expeditie naar Australië Blankenberge: 28/04/2017 De vergeten expeditie naar Australië 4 april 1967, onder bevel van commandant Robyns vertrekt het marineschip 'F905 De Moor' vanuit Oostende richting Australië voor een wetenschappelijke expeditie in het Groot Barrièrerif. De reis heen en terug, waarbij in totaal 64.381 kilometer werd afgelegd en vier continenten werden aangedaan, duurde ongeveer een elftal maanden. Aan boord, samen met 70 andere bemanningsleden, bevond zich ook onze toen 19-jarige stadsgenoot Henri Moeyaert voor wie deze expeditie een bijzonder grote indruk heeft nagelaten en voor een groot stuk zijn leven heeft bepaald.

Als journalist kom je veel mensen tegen en zo nu en dan is daar iemand bij met een bijzonder verhaal die de moeite waard is om neer te pennen. In dat kader waren we onlangs te gast bij Henri Moeyaert en zijn echtgenote Graziëlla Van Acker. Henri die gedurende zijn ganse loopbaan werkzaam was bij de marine is 70 jaar en geniet momenteel met volle teugen van zijn pensioen. In 1967, hij was toen nog vrijgezel, greep hij de kans om als vrijwilliger deel te nemen aan de wetenschappelijke expeditie in het Groot Barrièrerif in Australië, dit in opdracht van de universiteit van Luik onder leiding van rector Dubuisson. Henri was de enige Blankenbergenaar aan boord en één van de jongste bemanningsleden. De expeditie die bij hem een grote indruk heeft nagelaten ligt 50 jaar na datum nog vers in z'n geheugen.

Lees verder
Digitale oorlogskroniek In samenwerking met de Stad Blankenberge brengt de Krant van Blankenberge een digitale oorlogskroniek uit. Maandelijks geven we een chronologisch overzicht van feiten en gebeurtenissen die zich precies 100 jaar geleden in onze stad hebben voorgedaan. Krant van Blankenberge publiceert digitale oorlogskroniek

Vanaf juli 2015 kan men volgen hoe het leven in het bezette Blankenberge verliep. Dit alles wordt rijkelijk geïllustreerd met gedateerde documenten en foto's uit het stadsarchief en fragmenten uit toenmalige kranten.

De kroniek behandelt de periode van juli 1915 tot en met november 1918 en zal bestaan uit 40 edities. De laatste editie van de oorlogskrant, die verschijnt in november 2018, zal tevens de afsluiter zijn van de herdenkingsperiode rond 100 jaar WO I. Wanneer men op het eind alle edities van de oorlogskroniek samenlegt, komt men tot een volledige overzichtsgeschiedenis van het leven in het bezette Blankenberge van 100 jaar terug.

Lees verder ... editie juni 1917
Paul Dessein Blankenberge: 07/06/2017 Piet

Ik ben een merkwaardig boek aan het lezen: het gaat om de geweldige veranderingen die in de wereld (noch min noch meer!) hebben plaatsgevonden na de ontdekking van Amerika door onze goeie vriend Columbus (Colón, zoals hij in Spanje wordt genoemd). Een van de allereerste effecten was buitengewoon veel gedoe om zilver dat een soort universeel betaalmiddel werd. Dat had buitengewoon veel gevolgen die in dat boek ook worden beschreven, maar waar ik eigenlijk niet zoveel van begrijp. En toch blijft het interessant: je krijgt een glimp van een lichte mogelijkheid tot begrip, en zelfs dat weinige maakt een mens al zielsgelukkig – denk aan de dooie mus!

Ik ga nu even terug naar mijn lagere school (basisschool?) van mijn zeer landelijke dorp. Wij hadden toen nog wekelijks zangles en die werd gegeven door de onderwijzer met de meeste muzikale kennis: dat was een onderwijzer die bij ons in de buurt woonde: een uitzonderlijk vriendelijk man met een op het eerste gezicht een al even minzame vrouw. De pret kan niet op bij een samentreffen van zoveel vriendelijkheid.

Lees verder
Blankenberge: 24/04/2017 Tentoonstelling Onderwijs was schot in de roos Ingezonden door: Rosane Vermeirsch Lezersbrief

Zondag 23 april in de nieuwe exporuimte de Meridiaan in het CC Casino eindigde op Erfgoeddag de drukbezochte tentoonstelling 'Onderwijs in Blankenberge & Uitkerke - periode 1790-1960'. Er werd geput uit een rijke bron materiaal van het Stadsarchief, de Stedelijke Bibliotheek, het Sincfala-muzeum Knokke-Heist en een aantal privéverzamelaars.

Lees verder
Blankenberge: 14/04/2017 Sandy Buysschaert boegbeeld voor de CD&V CD&V Blankenberge/Uitkerke heeft begin dit jaar op haar nieuwjaarsreceptie de campagne op gang getrokken voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. De oppositiepartij trekt in 2018 naar de kiezer als 'CD&V2030', een naam die symbool staat voor de langetermijnvisie waarvoor ze gaan. Zeer recent maakte de partij ook de naam van haar lijstrekker bekend, Sandy Buysschaert. De huidige fractievoorzitter krijgt de zware taak om de CD&V terug de bestuursmeerderheid binnen te loodsen. Wij hadden een uitgebreide babbel met wat volgens zijn partij de geknipte man is voor de job ...

Sandy Buysschaert is geboren in Harelbeke. De jaarlijkse vakantie uitstap naar Blankenberge met z'n grootouders lag mee aan de basis waardoor Sandy hier op 13-jarige leeftijd permanent is komen wonen. Als jonge gast speelde hij destijds voetbal bij Daring Blankenberge. Als jobstudent deed hij samen met een chauffeur de ronde voor een wasserij uit Brugge naar de hotels en restaurants in onze stad. Na z'n legerdienst kreeg hij het aanbod om de ronde zelf over te nemen.

Lees verder
Blankenberge: 12/04/2017 Restaurant Venitien geen pop-up wel een vaste waarde Terwijl voor het ogenblik alle media-aandacht uitgaat naar de finale van 'Mijn Pop-uprestaurant' in onze badstad, zorgt de Krant van Blankenberge graag voor wat tegengewicht. We gingen langs bij Youri Wymeels en Katrien Vergote, de uitbaters van restaurant Venitien op de Zeedijk, die sinds jaar en dag alles in het werk stellen om het de klant zoveel als mogelijk naar z'n zin te maken. Ze worden daarbij nog dagelijks bijgestaan door 'Madamtje Rita' die zelf jarenlang aan het roer stond van de zaak. Restaurant Venitien geen pop-up wel een vaste waarde

Restaurant Venitien, gelegen op de Zeedijk 115 in Blankenberge is vooral gekend als visrestaurant. Het interieur is smaakvol ingericht door interieurarchitect Antoine Pinto, met op de bovenzaal een adembenemend zicht op strand en zee ...

Lees verder
Brouwerij B trakteert vier flesjes gerstenat Blankenberge: 01/06/2017 Brouwerij B trakteert vier flesjes gerstenat Blankenberge beschikt sinds 2016 na vele jaren opnieuw over een eigen brouwerij. Achter het verhaal zitten Jan De Soete, zijn broer Pieter en zijn schoonzus Julie Geldhof. Om hun prille Brouwerij B meer bekendheid te geven pakken ze via de Krant van Blankenberge elke maand uit met een prijsvraag waarbij de lezers een pakketje met vier flesjes van hun eigen gerstenat kunnen winnen.

Om de vier flesjes van het heerlijk 'Real Love' biertje van Brouwerij B in de wacht te kunnen slepen willen we graag weten wiens boot er hier op bijgaande foto te water wordt gelaten.

Lees verder
Thuis bij basketlegende Lucien Van Kersschaever Blankenberge: 18/03/2017 Coach Lucien 'Van Kers' gehuldigd voor zijn uitzonderlijke basketcarrière Vrijdag jongstleden op de jaarlijkse uitreiking van de Sporttrofee werd onze 78 jarige Lucien Van Kersschaever op het Stadhuis van Blankenberge in de bloemetjes gezet voor zijn zeer lange loopbaan binnen de basketbalsport. Onze stadsgenoot was 19 jaar basketspeler en daarna nog een kwart eeuw aan de slag als coach. Na een stop van 14 jaar vind je hem terug op het basketveld ... dit keer als coach van de U14 bij Au Pingouin Basket Blankenberge.

Lucien van Kersschaever is geboren op 15 januari 1939 in Blankenberge thuis in De Brasseur op de Grote Markt. Z'n vader heeft hij amper gekend, hij bleef in de oorlog. Zijn moeder stierf toen hij zes jaar was. Het lot van Lucien werd in handen gelegd van drie bezorgde tantes die hem letterlijk en figuurlijk hebben grootgebracht ... Lucien meet 1,98 meter en heeft schoenmaat 47.

Lees verder