Krant van Blankenberge | In de Kijker
Ivan De Clerck Blankenberge: 01/07/2017 Blankenberge heeft een nieuwe burgemeester Gisterennamiddag om 14:00 uur heeft Ivan De Clerck in Brugge in de ambtswoning van gouverneur Carl Decaluwé de eed afgelegd als nieuwe burgemeester van Blankenberge. Hij volgt daarmee na eerder gemaakte afspraken binnen zijn partij Patrick De Klerck op, die naar eigen zeggen omwille van gezondheidsredenen en het gebrek aan een familiaal leven een stapje terug zet.

Als we in het boek 'Twee eeuwen Blankenbergse gemeentepolitiek' van historicus Robert Boterberge de lijst van burgemeesters erop naslaan - waarnemende burgemeesters niet meegerekend - dan zien we dat Ivan De Clerck later een plaatsje in de geschiedenis van Blankenberge zal krijgen als 25ste burgervader van onze stad. Wij van de Krant van Blankenberge hadden eerder deze week, twee dagen voor de eedaflegging, een uitgebreide babbel met hem.

Lees verder
Pierre Fourier en zijn Watson lifeboat Blankenberge: 26/05/2017 Pierre Fourier trakteert zichzelf met een historische Watson-lifeboat Pierre Fourier is sinds kort de trotse bezitter van een Watson. De historische lifeboat werd in 1957 door de Royal National Lifeboat Institution voor het eerst ingezet voor de kusten van het Verenigd Koninkrijk. De voormalige reddingsboot, die tijdens de interventies 73 mensenlevens heeft kunnen redden, ligt voortaan te pronken in de haven van Blankenberge.

Onze stadsgenoot Pierre Fourier die begin dit jaar in februari 60 is geworden heeft zichzelf getrakteerd op een we heel origineel 'verjaardagscadeautje', een Watson lifeboat bouwjaar 1956. "Het vaartuig heeft hetzelfde bouwjaar als mezelf, dus dat zit goed", lacht Pierre.

Lees verder
De vergeten expeditie naar Australië Blankenberge: 28/04/2017 De vergeten expeditie naar Australië 4 april 1967, onder bevel van commandant Robyns vertrekt het marineschip 'F905 De Moor' vanuit Oostende richting Australië voor een wetenschappelijke expeditie in het Groot Barrièrerif. De reis heen en terug, waarbij in totaal 64.381 kilometer werd afgelegd en vier continenten werden aangedaan, duurde ongeveer een elftal maanden. Aan boord, samen met 70 andere bemanningsleden, bevond zich ook onze toen 19-jarige stadsgenoot Henri Moeyaert voor wie deze expeditie een bijzonder grote indruk heeft nagelaten en voor een groot stuk zijn leven heeft bepaald.

Als journalist kom je veel mensen tegen en zo nu en dan is daar iemand bij met een bijzonder verhaal die de moeite waard is om neer te pennen. In dat kader waren we onlangs te gast bij Henri Moeyaert en zijn echtgenote Graziëlla Van Acker. Henri die gedurende zijn ganse loopbaan werkzaam was bij de marine is 70 jaar en geniet momenteel met volle teugen van zijn pensioen. In 1967, hij was toen nog vrijgezel, greep hij de kans om als vrijwilliger deel te nemen aan de wetenschappelijke expeditie in het Groot Barrièrerif in Australië, dit in opdracht van de universiteit van Luik onder leiding van rector Dubuisson. Henri was de enige Blankenbergenaar aan boord en één van de jongste bemanningsleden. De expeditie die bij hem een grote indruk heeft nagelaten ligt 50 jaar na datum nog vers in z'n geheugen.

Lees verder
Digitale oorlogskroniek In samenwerking met de Stad Blankenberge brengt de Krant van Blankenberge een digitale oorlogskroniek uit. Maandelijks geven we een chronologisch overzicht van feiten en gebeurtenissen die zich precies 100 jaar geleden in onze stad hebben voorgedaan. Krant van Blankenberge publiceert digitale oorlogskroniek

Vanaf juli 2015 kan men volgen hoe het leven in het bezette Blankenberge verliep. Dit alles wordt rijkelijk geïllustreerd met gedateerde documenten en foto's uit het stadsarchief en fragmenten uit toenmalige kranten.

De kroniek behandelt de periode van juli 1915 tot en met november 1918 en zal bestaan uit 40 edities. De laatste editie van de oorlogskrant, die verschijnt in november 2018, zal tevens de afsluiter zijn van de herdenkingsperiode rond 100 jaar WO I. Wanneer men op het eind alle edities van de oorlogskroniek samenlegt, komt men tot een volledige overzichtsgeschiedenis van het leven in het bezette Blankenberge van 100 jaar terug.

Lees verder ... editie juli 1917