Krant van Blankenberge | In de Kijker
De vergeten expeditie naar Australië Blankenberge: 28/04/2017 De vergeten expeditie naar Australië 4 april 1967, onder bevel van commandant Robyns vertrekt het marineschip 'F905 De Moor' vanuit Oostende richting Australië voor een wetenschappelijke expeditie in het Groot Barrièrerif. De reis heen en terug, waarbij in totaal 64.381 kilometer werd afgelegd en vier continenten werden aangedaan, duurde ongeveer een elftal maanden. Aan boord, samen met 70 andere bemanningsleden, bevond zich ook onze toen 19-jarige stadsgenoot Henri Moeyaert voor wie deze expeditie een bijzonder grote indruk heeft nagelaten en voor een groot stuk zijn leven heeft bepaald.

Als journalist kom je veel mensen tegen en zo nu en dan is daar iemand bij met een bijzonder verhaal die de moeite waard is om neer te pennen. In dat kader waren we onlangs te gast bij Henri Moeyaert en zijn echtgenote Graziëlla Van Acker. Henri die gedurende zijn ganse loopbaan werkzaam was bij de marine is 70 jaar en geniet momenteel met volle teugen van zijn pensioen. In 1967, hij was toen nog vrijgezel, greep hij de kans om als vrijwilliger deel te nemen aan de wetenschappelijke expeditie in het Groot Barrièrerif in Australië, dit in opdracht van de universiteit van Luik onder leiding van rector Dubuisson. Henri was de enige Blankenbergenaar aan boord en één van de jongste bemanningsleden. De expeditie die bij hem een grote indruk heeft nagelaten ligt 50 jaar na datum nog vers in z'n geheugen.

Lees verder
Krant van Blankenberge publiceert digitale oorlogskroniek Digitale oorlogskroniek In samenwerking met de Stad Blankenberge brengt de Krant van Blankenberge een digitale oorlogskroniek uit. Maandelijks geven we een chronologisch overzicht van feiten en gebeurtenissen die zich precies 100 jaar geleden in onze stad hebben voorgedaan.

Vanaf juli 2015 kan men volgen hoe het leven in het bezette Blankenberge verliep. Dit alles wordt rijkelijk geïllustreerd met gedateerde documenten en foto's uit het stadsarchief en fragmenten uit toenmalige kranten.

De kroniek behandelt de periode van juli 1915 tot en met november 1918 en zal bestaan uit 40 edities. De laatste editie van de oorlogskrant, die verschijnt in november 2018, zal tevens de afsluiter zijn van de herdenkingsperiode rond 100 jaar WO I. Wanneer men op het eind alle edities van de oorlogskroniek samenlegt, komt men tot een volledige overzichtsgeschiedenis van het leven in het bezette Blankenberge van 100 jaar terug.

Lees verder ... editie mei 1917
Paul Dessein Blankenberge: 17/05/2017 Jaloers

Ik beken het niet graag, maar toch: ik kan zo godvergeten en hopeloos jaloers zijn. Laat ik even toch iets verduidelijken: het betreft geen jaloezie in de beruchte man-vrouw-omgeving: voor minnenijd ben ik helaas te oud geworden. Hoewel. Een goeie vriend van mij, een zeer kranige knar overigens, beweert dat de duivel van de jaloersheid nooit afsterft. Ik ben wel bereid hem te geloven, vooral als die krasse knarren met een behoorlijk jongere vrouw 'opgescheept' zitten. Die behoorlijk jongere vrouwen kijken wel eens graag buitenshuis om er zeker van te zijn dat een man, zoals zij denken dat een échte man reëel bestaat, nog altijd binnen handbereik is. Ach, de wondere wereld van de ouwere vent met een nog jonge vrouw. Maar, zoals ik al zei: bij mij gaat het niet om liefde en leed, maar om de doodgewone, vulgaire afgunst, de ordinaire na-ijver. Ik zal dan ook maar meteen vertellen op wie en wat ik, in de na-ijverige betekenis van het woord, jaloers ben.

Lees verder
Blankenberge: 24/04/2017 Tentoonstelling Onderwijs was schot in de roos Ingezonden door: Rosane Vermeirsch Lezersbrief

Zondag 23 april in de nieuwe exporuimte de Meridiaan in het CC Casino eindigde op Erfgoeddag de drukbezochte tentoonstelling 'Onderwijs in Blankenberge & Uitkerke - periode 1790-1960'. Er werd geput uit een rijke bron materiaal van het Stadsarchief, de Stedelijke Bibliotheek, het Sincfala-muzeum Knokke-Heist en een aantal privéverzamelaars.

Lees verder
Blankenberge: 14/04/2017 Sandy Buysschaert boegbeeld voor de CD&V CD&V Blankenberge/Uitkerke heeft begin dit jaar op haar nieuwjaarsreceptie de campagne op gang getrokken voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. De oppositiepartij trekt in 2018 naar de kiezer als 'CD&V2030', een naam die symbool staat voor de langetermijnvisie waarvoor ze gaan. Zeer recent maakte de partij ook de naam van haar lijstrekker bekend, Sandy Buysschaert. De huidige fractievoorzitter krijgt de zware taak om de CD&V terug de bestuursmeerderheid binnen te loodsen. Wij hadden een uitgebreide babbel met wat volgens zijn partij de geknipte man is voor de job ...

Sandy Buysschaert is geboren in Harelbeke. De jaarlijkse vakantie uitstap naar Blankenberge met z'n grootouders lag mee aan de basis waardoor Sandy hier op 13-jarige leeftijd permanent is komen wonen. Als jonge gast speelde hij destijds voetbal bij Daring Blankenberge. Als jobstudent deed hij samen met een chauffeur de ronde voor een wasserij uit Brugge naar de hotels en restaurants in onze stad. Na z'n legerdienst kreeg hij het aanbod om de ronde zelf over te nemen.

Lees verder
Blankenberge: 12/04/2017 Restaurant Venitien geen pop-up wel een vaste waarde Terwijl voor het ogenblik alle media-aandacht uitgaat naar de finale van 'Mijn Pop-uprestaurant' in onze badstad, zorgt de Krant van Blankenberge graag voor wat tegengewicht. We gingen langs bij Youri Wymeels en Katrien Vergote, de uitbaters van restaurant Venitien op de Zeedijk, die sinds jaar en dag alles in het werk stellen om het de klant zoveel als mogelijk naar z'n zin te maken. Ze worden daarbij nog dagelijks bijgestaan door 'Madamtje Rita' die zelf jarenlang aan het roer stond van de zaak. Restaurant Venitien geen pop-up wel een vaste waarde

Restaurant Venitien, gelegen op de Zeedijk 115 in Blankenberge is vooral gekend als visrestaurant. Het interieur is smaakvol ingericht door interieurarchitect Antoine Pinto, met op de bovenzaal een adembenemend zicht op strand en zee ...

Lees verder
Brouwerij B trakteert vier flesjes gerstenat Blankenberge: 01/04/2017 Brouwerij B trakteert vier flesjes gerstenat Blankenberge beschikt sinds 2016 na vele jaren opnieuw over een eigen brouwerij. Achter het verhaal zitten Jan De Soete, zijn broer Pieter en zijn schoonzus Julie Geldhof. Om hun prille Brouwerij B meer bekendheid te geven pakken ze via de Krant van Blankenberge vanaf nu elke maand uit met een prijsvraag waarbij de lezers een pakketje met vier flesjes van hun eigen gerstenat kunnen winnen.

Om de vier flesjes van het heerlijk 'Real Love' biertje van Brouwerij B in de wacht te kunnen slepen is het de bedoeling dat je kunt raden waar we onlangs deze foto hebben genomen ...

Lees verder
Thuis bij basketlegende Lucien Van Kersschaever Blankenberge: 18/03/2017 Coach Lucien 'Van Kers' gehuldigd voor zijn uitzonderlijke basketcarrière Vrijdag jongstleden op de jaarlijkse uitreiking van de Sporttrofee werd onze 78 jarige Lucien Van Kersschaever op het Stadhuis van Blankenberge in de bloemetjes gezet voor zijn zeer lange loopbaan binnen de basketbalsport. Onze stadsgenoot was 19 jaar basketspeler en daarna nog een kwart eeuw aan de slag als coach. Na een stop van 14 jaar vind je hem terug op het basketveld ... dit keer als coach van de U14 bij Au Pingouin Basket Blankenberge.

Lucien van Kersschaever is geboren op 15 januari 1939 in Blankenberge thuis in De Brasseur op de Grote Markt. Z'n vader heeft hij amper gekend, hij bleef in de oorlog. Zijn moeder stierf toen hij zes jaar was. Het lot van Lucien werd in handen gelegd van drie bezorgde tantes die hem letterlijk en figuurlijk hebben grootgebracht ... Lucien meet 1,98 meter en heeft schoenmaat 47.

Lees verder